NIJMEGEN, 7 juli 2022 – Democratie is werk-in-uitvoering. Het vraagt om onze betrokkenheid en inzet, dus laat je horen! Dat is de boodschap van het gratis toegankelijke festival GrondFest, dat op 30 september en 1 oktober plaatsvindt in de binnenstad van Nijmegen. GrondFest is de experimenteerplek voor ideeën over democratie en samenleving. Ga in debat met politici, neem een kijkje in de keuken van een kritische journalist en denk mee over nieuwe initiatieven. Laat je stem horen over zaken die ertoe doen!

GrondFest is er voor iedereen die werkt met en voor democratie, maar juist ook voor wie dat (nog) niet doet. Van jong tot oud, van links tot rechts en vanuit alle hoeken van het land. Voor mensen met verschillende meningen en achtergronden. Wij hebben immers allen een taak/rol binnen de democratie: als kiezer, als criticaster, als politiek activist, als bestuurders, als ambtenaar, als gevestigde orde en als nieuwkomer. Het festival laat zien dat democratie meer is dan ja en nee, voor en tegen, links en rechts, rumoer in media en eens in de zoveel tijd naar de stembus gaan.

Festivaldirecteur Teddy Vrijmoet: “We leven in een tijd waarin de democratische cultuur wereldwijd onder druk staat en niet iedereen het belang van democratie vanzelfsprekend vindt. Het vertrouwen in de overheid daalt (Edelman Trust Barometer 2022), er is een cancelcultuur ontstaan waarbinnen afwijkende meningen hard afgestraft worden en er is een zwijgende meerderheid die zich niet gezien of gehoord voelt. Toch zijn we met elkaar verantwoordelijk voor het onderhouden van onze democratie. Dat betekent dat we met elkaar in gesprek moeten, naar elkaar luisteren en van elkaar moeten leren. Het recht op het hebben van een mening in een democratie, brengt met zich mee dat er ruimte voor die mening is, zonder dat je er op afgerekend wordt. We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn. Tegelijkertijd moeten we het wel eens zijn over de basisprincipes van de democratie. We bouwen daarom met GrondFest aan een plek om het gesprek met elkaar te voeren over het hoe en wat van onze democratie.”

Aan de hand van actuele thema’s wordt er een inhoudelijk programma aangeboden waarbij bezoekers deelnemen aan lezingen, debatten en workshops. Het doel is om ervaringen of ideeën te delen, te onderzoeken, verder te brengen en te ontwikkelen, zodat er steeds meer mensen blijven bouwen aan onze open democratie en samenleving. Het festival vindt plaats op vrijdag 30 september en zaterdag 1 oktober, van circa 10:30 tot 22:30 uur, op tal van binnenlocaties in de binnenstad van Nijmegen. Van Molenstraatkerk tot Vinylbar, van Lindenberg Cultuurhuis tot Spiegeltent, van LUX tot jongerenlab, van raadszaal tot moestuin. Naast een inhoudelijk programma is er een randprogramma ingericht met activiteiten voor jeugd, theater, VR-experience en is er in de Nijmeegse horeca volop gastvrije ruimte om elkaar te ontmoeten. Het volledige programma staat vanaf eind juli 2022 op www.grondfest.com.

GrondFest is een initiatief van de Stichting voor democratie, recht en het vrije woord en wordt ondersteund door de gemeente Nijmegen, provincie Gelderland en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarnaast verlenen tal van instellingen, organisaties, overheden en ondernemers hun medewerking.